Sammen med førsteforfatter Anne Helvik og sisteforfatter Kjerstin Tevik, har Sverre Bergh nylig publisert en artikkel som på en systematisk måte oppsummerer forekomsten av smerte blant sykehjemsbeboere.
Forfatterne søkte i de viktigste helsefaglige databasene etter artikler som presenterte forekomsttall for smerte blant sykehjemsbeboere. De fant 184 aktuelle studier fra perioden 2010 til 2023, og etter en kvalitetssjekk satt de igjen med 25 artikler. Det var forskjellige måter å registrere smerte på, for eksempel om sykehjemsbeboerne hadde smerte daglig, om smerten var kronisk, kontinuerlig eller innimellom, om smerten var klinisk relevant, og om smerten påvirket livskvaliteten.
Når forfatterne oppsummerte funnene, sprikte forekomsten av smerte blant sykehjemsbeboere fra 8,6 % til 79,6 %, avhengig av hvordan smerten ble målt. Forekomsten av smerte økte litt mot slutten av livet.
Konklusjonen var at smerte var hyppig forekommende blant sykehjemsbeboere, men at resultatene sprikte avhengig av målemetode. Sett i lys av at sykehjemsbeboere med demens kan ha vanskeligheter med å formidle til de ansatte at de har smerter, burde ansatte på sykehjem være observante ift. smerte hos sine beboere. Dersom de vurderer at beboerne har smerter, bør de tilby adekvat behandling.
Du kan lese hele artikkelen her: A systematic review of prevalence of pain in nursing home residents with dementia | BMC Geriatrics | Full Text (biomedcentral.com)
Systematisk smertevurdering Forfatterne trekker frem betydningen av at smertevurdering i sykehjem må gjøres systematisk av alle beboere. Personer med demens er avhengig av at helsepersonell gjør denne vurderingen når de selv ikke kan kommunisere at de har smerter. Det er derfor viktig at helsepersonell har nødvendig kompetanse i det å vurdere og tolke tegn på smerte.
Et smertekartleggingsverktøy som anbefales er MOBID-2, som kan avdekke smerte basert på observasjoner. Dette gjøres systematisk ved mobilisering gjennom øvelser og en registrering av atferd som kan utrykke smerte.
Det trekkes også frem at når en skal se på smerteforekomst i sykehjem bør en systematisk kartlegge smerte, blant annet ved observasjon slik som ved MOBID-2 for å sikre en bedre kvalitet på studiene. Et annet viktig poeng er at det kan være kulturelle forskjeller i det å uttrykke smerte.
Bidrar til systematisert smertekartlegging og forskning SAM-AKS er en ambulant tjeneste som har som mål å forbedre utredning, behandling og oppfølging av beboere på sykehjem.
Systematisert kartlegging for planlegging og evaluering av behandlingen er noe som vektlegges i SAM-AKS samarbeidet. MOBID- 2 benyttes som smertekartlegging og om beboeren eller pårørende samtykker til det brukes denne kartleggingen også til forskning.
Les mer om SAM-AKS og forskningen her: SAM-AKS – AFS-SI.