Avsluttede forskningsstudier

  • Quality measurements and patient experiences after radical prostatectomy: A register-based study

    Prosjektansvarlig: Ola Christiansen Prosjektleder: Marit Slaaen Veileder: Marit Slaaen, Øyvind Kirkevold, Ola Bratt Prosjektperiode: 01.01.18 – 01.07.22 Prosjektinformasjon: Prosjektet tar utgangspunkt i en lokal kvalitetsikringsdatabase for pasienter operert med robotassistert laparoskopisk prostatektomi (RALP) ved Sykehuset Innlandet HF. Databasen ble utviklet for forskning og kvalitetssikring. Samtlige pasientene som inngår i delstudiene i prosjektet er inkludert i…

  • Lumbal spinal stenose – prediktorer for mislykket resultat.

    Prosjekttittel: Lumbal spinal stenose – prediktorer for mislykket resultat. Prosjektansvarlig: Greger Lønne Prosjektleder: Ole Kristian Alhaug Veileder: Greger Lønne Prosjektperiode: 2018 – 2024 Prosjektinformasjon: Vi bruker data fra Norsk register for ryggkirurgi, prosjektet har flere delprosjekter: Validere registerdata, kontrollere data opp mot elektronisk journal og sjekke om de stemmeroverens. Kappa statistikk. Videre vil vi kontakte…

  • SMILE

    SMart Inclusive Living Environments (SMILE) er et EU-prosjekt med Norge, Danmark, Nederland, Hellas og Canada som samarbeidspartnere. SMILE-prosjektet ønsker, gjennom et samarbeid med eldre hjemmeboende, å utvikle innovative bomiljø med tilpassede e-Helse løsninger som kan bidra til at eldre mennesker kan bo og fungere selvstendig i egne hjem (med rett hjelp til rett tid når det er nødvendig).…

  • TID (Tverrfaglig intervensjonsmodell) i spesialisthelsetjenesten

    Tverrfaglig intervensjonsmodell ved utfordrende atferd ved demens (TID) ble opprinnelig utviklet for å behandle nevropsykiatriske symptomer ved demens i primærhelsetjenesten. Det er imidlertid ingenting ved modellen som tilsier at den kun er nyttig ved demens. Tvert imot, den bør i utgangspunktet egne seg like godt i alle situasjoner der det er behov for felles beslutninger…

  • Tjenestekvalitet fra perspektivet til kreftpasienter som mottar stråleterapi

    Prosjekttittel: Tjenestekvalitet fra perspektivet til kreftpasienter som mottar stråleterapi Prosjektansvarlig: May Ingvild Volungholen Sollid (sykepleier/stipendiat) Prosjektperiode: 30.09.19-31.12.22 Prosjektinformasjon: Det er et økende antall eldre, og også et økende antall kreftpasienter. Mange kreftpasienter trenger stråleterapi som behandling. Helsetjenestene skal hjelpe flere pasienter, med sammensatte og forskjellige behov. Det er også krav til å forbedre og utvikle tjenestene,…

  • Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens

    Prosjekttittel: Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens Prosjektansvarlig: Ben Kamsvåg (psykolog /stipendiat) Prosjektperiode: 16.01.20 – 15.01.23 Prosjektinformasjon: En stadig større andel eldre mennesker drikker alkohol i dag, og denne gruppen drikker mer enn de har gjort tidligere. Samtidig øker andelen eldre som får en demensdiagnose, og økningen forventes å fortsette. Både økt alkoholbruk og…

  • Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens (REDIC)

    ​Prosjektet Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens (REDIC) er gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet, som en del av Demensplan 2015. Målsettingen med prosjektet er å kartlegge bruk av kommunale helse- og omsorgstjenester og bruk av spesialisthelsetjenester, samt å kartlegge omfanget av hjelp fra pårørende til personer med demens i Norge. Dette danner grunnlag for et kostnadsestimat…

  • Pathway Through Care (PTC)

    Prosjekttittel: Pathway Through Care (PTC) Prosjektansvarlig: Irene Mari Røen (sykepleier, stipendiat) Prosjektperiode: 2013-2018 Prosjektinformasjon: Hensikten med PTC-studien er å øke kunnskapen om hva som påvirker forløpet av demenssykdom hos pasienter som legges inn i sykehjem, samt å gi kunnskap som vil ha betydning for hvordan man kan gi best mulig omsorg og behandling for pasienter…

  • Bedre livskvalitet og funksjon for eldre kreftpasienter som får strålebehandling

    Prosjektperiode: 27.03.17-16.11.22 Prosjektinformasjon: Forventet levealder i befolkningen øker, og det er stadig flere eldre som får og lever med en kreftdiagnose. Det er store variasjoner i hvordan aldringsprosessen påvirker oss, og alder alene sier lite om en persons generelle helsetilstand etter fylte 65 år. Ved å gjøre en geriatrisk vurdering, det vil si en kartlegging av…

  • Kreft hos eldre: Forekomst og betydning av aldersrelaterte problemer

    Prosjekttittel: Kreft hos eldre: Forekomst og betydning av aldersrelaterte problemer Prosjektperiode: 2013-2020 Eldre over 70 år utgjør omtrent halvparten av alle kreftpasienter og antallet øker raskt. Eldre karakteriseres av en betydelig heterogenitet i helsetilstand, og det er viktig å kartlegge hvorvidt pasienten er sprek nok til å kunne dra nytte av, og tolerere, en aggressiv…

  • Kontinuitet i omsorg for pasienter med demens i hjemmesykepleien

    Prosjekttittel: Kontinuitet i omsorg for pasienter med demens i hjemmesykepleien Prosjektansvarlig: Kari Anne Hoel (sykepleier/stipendiat) Prosjektperiode: 01.09.18 – 31.08.22 Prosjektinformasjon: Kontinuitet i omsorg anses som viktig for å gi tjenester av god kvalitet til hjemmeboende pasienter med demens. Det vil i årene som kommer være et økende behov for hjemmesykepleie i Norge da antall eldre…

  • Angst ved demens: Validering av kartleggingsinstrument og korrelater

    Prosjekttittel: Angst ved demens: Validering av kartleggingsinstrument og korrelater Prosjektansvarlig: Alka R. Goyal (sykepleier) Prosjektperiode: 01.01.2013 -15.07.2018 Prosjektinformasjon: Angst forekommer oftere hos pasienter med demens enn uten demens, og er vanskelig å identifisere. Delvis på grunn av overlappende symptomer ved demens, depresjon, og delvis på grunn av manglende egnet verktøy for å kartlegge angst hos…