Silje Nylund er psykolog og har, som stipendiat ved Forskningssenter for eksistensiell helse ved Sykehuset Innlandet, forsket på mening i livet for sykehjemsbeboere med demens. I foredragsserien Psyk-IT, fra Nasjonalt senter for aldring og helse, snakker hun om erfaringer og funn fra en intervjustudie om dette temaet.
Foredraget er på 20 minutter og du finner det på denne siden: https://www.aldringoghelse.no/psykisk-helse/laer-mer-om-psykisk-helse/psyk-it/
Mening i livet hos beboere med demens på norske sykehjem er et forskningsprosjekt, ledet av Forskningssenter for eksistensiell helse i samarbeid med Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS), ved Sykehuset Innlandet. Prosjektleder er Professor Knut Hestad.
Formålet med studien er å utforske mening i livet hos beboere med demens i sykehjem og undersøke mulige sammenhenger med beboerens helse og livskvalitet. Hva er viktig for opplevelsen av mening? Er mening i livet annerledes for beboere med demens på sykehjem enn for resten av befolkningen?
Tre aspekter ved mening i livet vil bli undersøkt: meningsfullhet, meningskrise, og meningskilder. Blant meningskilder er religion og spiritualitet for mange av stor betydning. Studien er utforskende med både intervjuer og spørreskjema. Et viktig spørsmål er hvorvidt demens påvirker personens opplevelse av meningskrise, deres evne til å håndtere en meningskrise, og hvordan helsepersonell, pårørende og frivillige kan hjelpe beboeren med å håndtere meningskrise.