I løpet av denne høsten har flere eldre i Innlandet takket ja til å teste ut den første versjonen av en ny teknologi. De skal i løpet av flere uker prøve ut en samtaleagent, som en del av forsknings- og innovasjonsprosjektet SMILE.
Samtaleagenten er Web-basert og har forhåndsdefinerte samtaler som andre chatboter. Den er utviklet av SINTEF i samarbeid med eldre i Norge, Danmark og Canada. Prosessen startet i september 2021 med inkludering av deltakere. Deretter ble det gjennomført intervjuer og workshop med deltakerne. Behov, preferanser og bruk av teknologi ble identifisert i denne prosessen. Forskere ved København Universitet og SINTEF digital gjennomførte workshopene og samlet inn informasjon om de eldres ønsker for en samtaleagent.
I disse dager starter utprøvingen av denne samtaleagenten. Gjennom spørreskjema og kvalitative intervjuer gir deltakerne tilbakemeldinger. Hensikten med utprøvingen er å undersøke om samtaleagenten er brukervennlig og om den har funksjoner som oppleves som nyttige. Samtaleagenten inneholder informasjon om symptomer og sykdommer (spesielt lungesykdommer), sosiale og fysiske aktiviteter og søvn.
Samtaleagenten er et produkt utviklet i et EU prosjekt, SMILE, med samarbeidspartnere fra Danmark, Nederland, Hellas, Canada og Norge. SMILE er et forsknings- og innovasjonsprosjekt for å utvikle og evaluere smarte teknologiske løsninger for at eldre personer skal leve uavhengig og bo hjemme. Du kan lese mer om SMILE på afs-si eller på SMILE sin nettside som du finner her: https://smileehealth.eu/home
Her kan du blant annet se Emilie Kauffeldt Wegener fra universitetet i København presentere prosessen i utviklingen av samtaleagenten: Home – SMILE eHealth
Faktaboks: