Kategorier
Active independent life in older age - despite cancer Forskning på kreft Helse, livskvalitet og funksjon etter behandling for prostatakreft

Reisebrev fra Canada

I april sendte stipendiatene Reidun Sletten og Heidi Tjugum inn hvert sitt abstrakt til «International Society of Geriatric Oncology» sin årlige konferanse SIOG2024. Målsetningen var å få mulighet til å presentere postere på konferansen. Abstraktene var representert i to forskjellige kategorier.

Abstraktet «Factors associated with reduced function after radiotherapy (RT) in older adults with cancer” ble sendt inn til kategorien “Supportive care delivery in older adults with cancer and their caregivers”. Dette omhandler eldre kreftpasienter som mottar strålebehandling og vi undersøker funksjon (instrumentelle daglige aktiviteter og rollefunksjon) underveis i strålebehandlingen og inntil seksten uker etter avsluttet strålebehandling. I tillegg ser vi på utvikling av fysiske symptomer (smerte, dyspne, fatigue og tap av appetitt) og hvordan disse assosieres ift reduksjon i funksjon.

Dette abstraktet ble godkjent for muntlig presentasjon i en Rapid Fire Session som ble gjennomført fredag 18.10.24 (se pdf fil av programmet, nederst). Sammen med fire andre presentatører ble jeg så invitert til å være speakers i en kort paneldebatt med spørsmål fra salen. Presentasjonen og paneldebatten var på engelsk – hvilket i seg selv ga et solid utbytte i form av en innsats for å «eie» fagspråket i en muntlig session.

Abstraktet «Objective physical function of older prostate cancer survivors and matched controls, a descriptive comparison» ble sendt inn til kategorien «Biology and epidemiology in cancer and aging” og godkjent til presentasjon som poster på konferansen. Her viste vi frem resultater fra fysiske funksjonstester (SPPB, gripestyrke, balanse på ett ben) der eldre menn tidligere behandlet for prostatakreft ble sammenlignet med resultater fra menn med samme alder og utdanning i normalbefolkningen.

Det var to store saler med postere, som presenterte funn fra forskningsstudier fra hele verden. En poster var en nyttig måte å få vise frem egne forskningsfunn på, og det opplevdes som en fin inngang til diskusjoner om forskning med andre konferansedeltakere. Det var satt av godt med tid i programmet til å være i posterområdet, noe som ga gode muligheter til å utveksle erfaringer og synspunkter med andre i forskningsfeltet.

Det var svært interessant å møtes med andre helseprofesjoner i «den første interdisiplinære verdenskafe i onkogeriatri», som var en workshop arrangert av faggruppen Nursing & Allied Health interest group. Dette var en diskusjonsarena om hvordan en kan jobbe interdisiplinært på tvers av nivåer i helsetjenesten for å optimere oppfølging av eldre kreftpasienter. I etterkant av workshop’en var tanken at vi har en faglig god tilnærming i Norge i det onkogeriatriske fagfeltet.

Det viktigste faglige utbyttet har vært å få muligheten til å presentere vårt arbeid på en internasjonal arena, samt å få erfaring med å delta som bidragsyter i en stor konferanse som SIOG2024. Som en sidegevinst hadde vi mulighet til å få et overblikk over fagfeltet og pågående forskningsprosjekter rundt om i verden. I tillegg til det rent faglige har vi også etablert nettverkskontakter med andre forskere. Alle presentasjonene, både muntlige og postere, er publiserte som konferanseabstrakt. Det er derfor mulig å lese mer om både våre studier og det andre som ble presentert på konferansen også i ettertid.

Her kan du lese mer om de to studiene Active independent life in older age – despite cancer · AFS-SI og Helse, livskvalitet og funksjon etter behandling for prostatakreft – Har alder betydning? · AFS-SI

Her kan du lese mer om denne konferansen: Journal of Geriatric Oncology | Abstracts of the SIOG 2024 Annual Conference | ScienceDirect.com by Elsevier

Lurer du på hva en poster er? Her har vi skrevet en liten sak om hva det vil si å skrive en akademisk poster :https://afs-si.no/akademiske-pos