Dette spørsmålet tror vi det er mange som har stilt seg, og kanskje flere av AFS-si sine lesere. Vi vil derfor forsøke å beskrive noen grunner til at det kan ta tid før resultater av forskningen ved AFS blir tilgjengelig for alle.
For å illustrere dette har vi tatt utgangspunkt i PRATIC studien. Vi har snakket med stipendiatene Ellen Thea Gjelseth Dalbak og Anette Væringstad og oppsummert noen av de viktigste punktene de trakk frem.
Rekruttere deltakere til forskningen og innsamling av forskningsdata
Når kommuner ble kontaktet for deltakelse i PRACTIC studien våren 2022 var finansiering og nødvendige godkjenninger til å gjennomføre studien på plass. Dette i seg selv er noe som kan ta lang tid, men er en viktig del av forskningen.
Deretter var det mye tid som gikk til å planlegge gjennomføring av studien og ikke minst invitere kommuner til å delta i studien. Forskningen i PRACTIC lot seg ikke gjennomføre uten deltakere, så det var helt essensielt, men det tok altså flere måneder å rekruttere kommuner.
PRACTIC er en Randomisert kontrollert studie (RCT) der deltagende kommuner tilfeldig fordeles i grupper for å sammenligne effekten av intervensjonen. Intervensjonen var bruk av TID modellen. Underveis gjøres det en prosessevaluering som vurderer hvordan intervensjonen ble gjennomført, om den fulgte planen, og hvilke faktorer som påvirket resultatene. Les mer om PRACTIC her
Høsten 2022 startet vi med opplæring. Det var mange som skulle få opplæring, både om hvordan selve datainnsamlingen til forskningen skulle foregå og ikke minst opplæring i TID-modellen.
Det ble samlet inn kvantitative data og kvalitative data ved hjelp av spørreskjemaer, individuelle intervjuer og fokusgruppe intervjuer. Datainnsamlingen foregikk i over ett år og fire måneder.
Først etter at datainnsamlingen ble avsluttet i 2024, kunne vi begynne analysen av alt det innsamlede materialet. Vi har samlet inn et omfattende datamateriale i PRACTIC, og de ulike analysene som skal gjennomføres er tidkrevende og dette kan ta flere måneder.
Vi er nå i en fase der vi skriver ned resultatene i artikler, som snart vil bli publisert i vitenskapelige tidsskrifter. Denne prosessen tar ofte lang tid, og vi har forsøkt å beskrive noen grunner til dette her.
Publiseringsprosessen er ofte noe som tar lang tid Før publisering i et tidsskrift blir artikkelen (som presenterer studien, forskningsspørsmål, metode som er benyttet til å besvare forskningsspørsmålet, resultater og diskusjon av funn) gjennomgått og revidert, både internt og av fagfeller, for å sikre at den er korrekt og forståelig. Dette er ofte noe som kan ta lang tid da fagfellene må lese, vurdere og gi tilbakemelding.
En fagfellevurdering er prosess der en ekspert innen et fagområde (fagfelle) kritisk vurderer forskningsartikler før publisering for å sikre god kvalitet på publisert forskning.
Etter fagfellenes vurdering kan det være behov for å revidere artikkelen, gjøre endringer, og sende den tilbake til tidsskriftet for ny vurdering. Det kan også være at artikkelen ikke aksepteres av valgt tidsskrift. For eksempel fordi forskningen ikke passer til tidsskriftets tema. Da må en ofte starte prosessen på nytt med et annet mer egnet tidsskrift. Det er ikke uvanlig at publiseringsprosessen kan ta mange måneder.
Alt dette kan gjøre prosessen tidkrevende, men det er nødvendig for å sikre kvalitet og nøyaktighet før artikkelen blir delt med andre. Før resultater er publisert i et tidsskrift kan vi dessverre ikke skrive om disse funnene. Fagfellevurderingen er viktig for å bidra til at forskning som publiseres har en viss kvalitet – men det kan også være en «hemsko» når prosessen blir unødig lang.
Sammenfatning av de viktigste funn på norsk
Forskningsartikler publiseres ofte i internasjonale tidsskrifter, på engelsk, og noen ganger er det dessverre tidsskrifter som en må ha tilgang til for å lese online. Følg derfor med når vi publiserer saker under «ny aktuell artikkel». Her gir vi deg en sammenfatning av de viktigste funn i en norsk versjon av de publiserte artiklene våre, så fort de er publisert!