Prosjekttittel: Kan microRNA i blodet brukes til å diagnostisere og predikere forløpet av demens ved Alzheimers sykdom? Prosjektansvarlig: Yehani Wedatilake (Lege/post dok) Prosjektperiode: 01.05.2018-07.03.21 Prosjektinformasjon: Andelen eldre i befolkningen øker, og antall personer med demens i Norge vil dobles fram…
Kategori: Demens og alderspsykiatri
Prosjekttittel: RAiN-studien Beboer-aggresjon i sykehjemProsjektansvarlig: Bjørn LichtwarckProsjektleder: Bjørn LichtwarckProsjektperiode: 2021-2027 Prosjektinformasjon: I dette prosjektet undersøker vi forekomsten av aggressiv atferd hos beboere i sykehjem, og om aggressiv atferd har sammenheng med sykdommer og symptomer hos beboerne, det fysiske miljøet på…
TID er en evidensbasert modell, og står for Tverrfaglig intervensjonsmodell ved utfordrende atferd ved demens og andre psykiske tilstander. TID er et manualbasert verktøy, som personalet i samarbeid med lege anvender for å utrede, tolke og behandle atferdsmessige og psykologiske…
Tverrfaglig intervensjonsmodell (TID) er en tverrfaglig multikomponent intervensjon som bygger på det teoretiske rammeverket til kognitiv atferdsterapi og personsentrert omsorg. Intervensjonen integrerer miljøterapeutiske og farmakologiske tiltak. Den består av tre overlappende faser; en utredningsfase, en refleksjonsfase og en tiltaks- og evalueringsfase.…
Tverrfaglig intervensjonsmodell ved utfordrende atferd ved demens (TID) ble opprinnelig utviklet for å behandle nevropsykiatriske symptomer ved demens i primærhelsetjenesten. Det er imidlertid ingenting ved modellen som tilsier at den kun er nyttig ved demens. Tvert imot, den bør i…
I samarbeid med Kommunenes sentralforbund (KS) startet avdeling for alderspsykiatri ved Sykehuset Innlandet i 2010 SAM-AKS. Ved oppstart deltok sykehjem i 12 kommuner i Oppland, SAM-AKS I, som i 2011 ble utvidet til 23 kommuner i Hedmark og Oppland, SAM-AKS II.…
Angst forekommer oftere hos pasienter med demens enn uten demens, og er vanskelig å identifisere. Delvis på grunn av overlappende symptomer ved demens, depresjon, og delvis på grunn av manglende egnet verktøy for å kartlegge angst hos denne pasientgruppen. Hensikten…
Prosjekttittel: Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens Prosjektansvarlig: Ben Kamsvåg (psykolog /stipendiat) Prosjektperiode: 16.01.20 – 15.01.23 Prosjektinformasjon: En stadig større andel eldre mennesker drikker alkohol i dag, og denne gruppen drikker mer enn de har gjort tidligere. Samtidig øker…
Prosjektet Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens (REDIC) er gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet, som en del av Demensplan 2015. Målsettingen med prosjektet er å kartlegge bruk av kommunale helse- og omsorgstjenester og bruk av spesialisthelsetjenester, samt å kartlegge omfanget av…
Prognosis of depression in the elderly (PRODE) er et norsk multisenter-prosjekt som undersøker eldre pasienter (> 60 år) henvist til alderspsykiatrisk spesialisthelsetjeneste med depresjon. PRODE er en multisenter, longitudinell observasjonsstudie. PRODE har inkludert 169 pasienter og en kontrollgruppe på 130…