En ny studie publisert i BMJ Open Quality, av pasienter med akutt hjerteinfarkt (AMI), hjerneslag og hoftebrudd, avdekker at en stor andel av dødsfallene innen 30 dager etter innleggelse skjer etter utskrivelse fra sykehuset.
Studien, som omfatter over 84 000 pasientopphold i norske sykehus mellom 2017 og 2019, viser at:
• 23,4 % av dødsfallene etter hjerteinfarkt (AMI) skjer etter utskrivelse
• 32,8 % av dødsfallene etter hjerneslag skjer etter utskrivelse
• 59,0 % av dødsfallene etter hoftebrudd skjer etter utskrivelse
Disse funnene utfordrer dagens praksis der 30-dagers dødelighet ofte brukes som en indikator på sykehusenes kvalitet, men hvor kun dødsfall under sykehusoppholdet blir målt. Studien viser at pasientenes risiko ikke forsvinner ved utskrivelse, og at dødelighet etter utskriving fra sykehus bør inkluderes i kvalitetsvurderinger av helsetjenesten.
Forskerne fant også at risikoen for død etter utskrivelse var høyest blant eldre pasienter og pasienter med flere kroniske sykdommer. I tillegg hadde pasienter med hjerteinfarkt og hjerneslag som ble liggende lenge på sykehuset høyere dødelighet etter utskriving fra sykehus, mens kortere sykehusopphold for hoftebrudd var assosiert med høyere risiko for død etter utskrivelse. Dette kan tyde på at enkelte pasienter skrives ut før de er tilstrekkelig restituert eller uten nødvendig oppfølging.
Studien peker på behovet for bedre koordinering mellom spesialist- og primærhelsetjenesten for å sikre at sårbare pasienter får tilstrekkelig oppfølging etter utskrivelse. Forskerne anbefaler at sykehusenes kvalitetsindikatorer utvides til å inkludere dødelighet etter utskrivelse, og at helsemyndighetene vurderer tiltak for å redusere risikoen for komplikasjoner og dødelighet i tiden etter sykehusoppholdet
Om studien: Forskningsmiljøer og datagrunnlag
Førsteforfatter er Jon Petter Blixt, Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom, Sykehuset Innlandet. Studien er en del av Jon Petter Blixt sin PhD ved NTNU, Institutt for helsevitenskap i Gjøvik og er gjennomført i samarbeid med medforfatterne fra, Helsedirektoratet, Helse Sør-Øst, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Stavanger og Imperial College London.
Forskerteamet består av:
• Jon Petter Blixt (SI, NTNU)
• Doris Tove Kristoffersen (Hdir, UiT)
• Jon Helgeland (HSØ)
• Christian Thoresen (HSØ)
• Paul P. Aylin (Imperial College London)
• Ole Tjomsland (HSØ, UiS)
Studien er en retrospektiv kohortstudie basert på administrative pasientdata fra Norsk pasientregister (NPR), som gir en unik mulighet til å analysere pasientforløp over tid. Dataene omfatter alle pasienter innlagt med førstegangs hjerteinfarkt (AMI), hjerneslag eller hoftebrudd ved norske sykehus i perioden 2017–2019. Ved hjelp av unike personidentifikatorer er informasjon om pasientenes innleggelsesforløp, utskrivning, død og eventuelle reinnleggelser koblet sammen for å gi et helhetlig bilde av 30-dagers dødelighet, både på sykehus og etter utskrivelse.
For å sikre høy kvalitet på analysene er pasientene gruppert etter diagnose basert på ICD-10-koder, og Charlson Comorbidity Index (CCI) er brukt for å vurdere pasientenes komorbiditet. Studien følger retningslinjene for bruk av observasjonsdata (RECORD) og har fått godkjenning fra relevante etiske komiteer.