Innlandets Demenskonferanse 2025 åpnet med tildeling av Kongens fortjenestemedalje til Reidun Hov. Medaljen ble delt ut av assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen, som fremhevet Hovs mangeårige innsats innen sykepleie, undervisning og forskning. Hov har bidratt til større åpenhet om døden og viktigheten av lindrende omsorg. Hennes arbeid har hatt stor betydning for helse- og omsorgstjenesten. Vi gratulerer!
På sykepleien.no kan du lese mer om dette, se link: Sykepleier Reidun Hov hedret med Kongens fortjenestmedalje for arbeidet med omsorg ved livets slutt
Tema for årets konferanse var blant annet skrøpelighet, utviklingshemming og demens, trygge samtaler om nærhet og respekt og hva skjer innen forskning. Konferansen setter søkelys på å dele kunnskap og erfaringer om viktige temaer innen helse og omsorgstjenesten.
Sverre Bergh, forskningsleder på AFS Sykehuset Innlandet, la fram resultater fra to studier – forskning om ensomhet som risikofaktor for demens og digital kompetanse hos eldre.

Ensomhet som en risikofaktor for demens er basert på en longitudinell kohortanalyse av UK Biobank-data hvor 502 490 deltakere ble fulgt i en periode på 12 år. Studien viste at ensomhet er en risikofaktor for demens og at faktorer som fysiologiske og atferdsmessige faktorer bare forklarte en liten del av denne sammenhengen. Funnene understreker behovet for videre forskning for å identifisere andre potensielle faktorer som kan påvirke utviklingen av demens.
Du kan lese mer om denne studien her: Loneliness as a risk factor for dementia and its mediators: A longitudinal cohort analysis of UK Biobank data – ScienceDirect
Bergh presenterte også funn fra en studie som brukte READHY (Readiness and Enablement Index for Health Technology ), som er et skjema for å kartlegge digital kompetanse, hos 149 eldre personer i Innlandet. Studien viste at kjennskap til eldres digitale kompetanse er viktig. Identifisering av eldre med lavest digital kompetanse har stor betydning da de vil ha behov for tilrettelegging av digitale helsetjenester, eventuelt tilbys tjenester som ikke krever digital kompetanse. Denne forskningen fremhever viktigheten av å forstå både digital kompetanse og sosiale faktorer og styrke e-helsekompetansen blant eldre for å sikre at de kan dra full nytte av digitale helsetjenester.
Vi har nylig skrevet om denne studien her: Hvor god digital kompetanse har eldre personer i Innlandet? · AFS-SI