Kategorier
AFS Arrangement SAM-AKS TID

SAM-AKS/AFS bidrar med kursholderkurs i TID for prosjektet «Etablering av ambulerende APSD-team» i Trøndelag

5 og 6.mai 2025 deltok 43 høyt motiverte og ivrige deltakere fra Trøndelag på et meget vellykket TID kursholderkurs på Leangen Gård i Trondheim. Deltakerne kom fra 12 av kommunene i Trøndelag, fra USHT Trøndelag (både Sør og Nord), fra de nyoppretta APSD-teamene ved Levanger sykehus og St.Olav, fra de alderspsykiatriske poliklinikker ved Levanger sykehus og St.Olav, og fra sykehuset Namsos. Forelesere fra SAM-AKS og AFS ved alderspsykiatrisk avdeling, Sykehuset Innlandet var Hanne Furuseth Gilberg, Ellen Bjøralt, Terje Leivson og Bjørn Lichtwarck.

Prosjektet etablering av ambulerende APSD-team i Trøndelag

Prosjektet «etablering av ambulerende APSD-team» er et delprosjekt i en større satsning hos Helse Midt-Norge, som igangsettes med mål om å bidra til nødvendig kompetanse i psykisk helsevern og tverrfaglig rusmiddelbehandling. Lenke til Helse Midt-Norge og beskrivelse av satsningen.

Målsettingen i delprosjektet er blant annet å etablere to ambulerende APSD team, et ved Levanger sykehus og et ved St.Olavs hospital. Disse teamene skal gi hjelp og veiledning lokalt i kommunene, og bidra til bedre og mer effektiv pasientbehandling der pasientene bor. APSD er en forkortelse for atferdsmessige- og psykiske symptomer ved demens (les mer om APSD i siste avsnittet). På denne måten ønsker en å oppnå større grad av felles forståelse og et mer effektivt samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten.

I dette prosjektet skal ansatte både i APSD-teamene, poliklinikkene og i kommunene bruke TID-modellen som er felles verktøy i dette arbeidet (se utdrag fra prosjektbeskrivelsen under). TID er en forkortelse for Tverrfaglig Intervensjonsmodell ved utfordrende atferd ved Demens og andre psykiske tilstander. Dette var bakgrunnen for gjennomføringen av TID kursholderkurset 5.-6. mai 2025 på Leangen Gård i Trondheim.

Kurset ble arrangert som et samarbeid mellom APSD-team prosjektet med prosjektleder Ingunn Sund Forbord i spissen, USHT Trøndelag (Nord- og Sør) og AFS/SAM-AKS ved Sykehuset Innlandet. En av foreleserne ved kurset, Bjørn Lichtwarck fra AFS/SAM-AKS, sitter også i referansegruppa for APSD-team prosjektet i Trøndelag.

APSD, SAM-AKS og TID-modellen

Når flere blir eldre, øker også antallet som får demens. Mange av disse opplever endringer i atferd og utvikler psykiske symptomer. Disse benevnes ofte med fellesbegrepet APSD (atferdsmessige– og psykiske symptomer ved demens). APSD skyldes som regel flere årsaker på en gang, og er nesten alltid et resultat av et samspill mellom personen som har demenssykdommen og omgivelsene. De vanligste symptomene er uro i ulike former, apati, sinne, depresjonssymptomer, angst, hallusinasjoner og vrangforestillinger.

APSD er belastende både for dem som har demens, for pårørende og for helsepersonell. TID-modellen er en av få modeller, både nasjonalt og internasjonalt, som i forskning har vist stor grad av gjennomførbarhet i praksis i tillegg til rask og solid reduksjon av APSD (Link til nettsiden for TID-modell · En tverrfaglig utredning– og refleksjonsmodell).

Det ambulante teamet SAM-AKS ved sykehuset Innlandet benytter seg av TID-modellen i samarbeidet med kommunene i Innlandet om personer med demens og APSD. SAM-AKS har sammen med AFS ansvaret for å arrangere kursholderkurs i TID 2-3 ganger årlig på Gardermoen. Vel 600 deltakere fra alle fylker i Norge har siden 2018 deltatt på kursholderkurs i TID, og så reist hjem til sine arbeidsplasser for å avholde basiskurs (dagkurs) i bruken av TID-modellen for sin personalgruppe.

Forkortelser ikke forklart i teksten:
SAM-AKS: Samhandling mellom alderspsykiatrisk avdeling i Sykehuset Innlandet og kommunale sykehjem.
AFS: Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom
USHT: Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester